Kertépítés lépésről, lépésre

Melyik kerti szegfűt válasszam?

Melyik kerti szegfűt válasszam?

A szegfűk virágával díszítő növények, többnyire évelők. Az újonnan nemesített fajták lapos növekedésűek és kompakt, zárt levélzetet fejlesztenek. Van közöttük sok illatos is és sokféle, feltűnő virágszín közül választhatunk a kertészetekben. Az alacsony fajtákat balkonládába vagy cserepekbe is ültethetjük. Az összes szegfűféle napfénykedvelő, árnyékban gyengén fejlődnek és nem virágoznak olyan dúsan, mint a napsütéses helyeken.

kerti-szegfu.jpg

Alapvetően megkülönböztetjük a habszegfűket (Silene fajok) és szegfűket (Dianthus fajok). Előbbiek fő jellegzetessége, hogy a szirmaik osztottak, hasadtak, így filigrán, kecses megjelenésűek. Mindkét nemzetség tagjai között számos, kellemesen fűszeres illatú fajta közül is választhatunk.

A szegfűket bátran ültethetjük sziklakertbe, kisebb-nagyobb edényekbe, cserepekbe is. Vigyázzunk, hogy más növény ne nyomja el őket! Élénk virágszíneik miatt kiválóak utak szegélyezésére is. A mediterrán, modern és hagyományos kertekben is kiválóan díszítenek.

 • Dianthus caryophyllus – kerti szegfű. Az egyik legismertebb, évelő szegfűféle. Kellemes illata és tartóssága miatt a magas fajtáit vágott virágnak termesztik. Kertbe az alacsonyabb fajtákat ültetjük. Tavasszal árusítják a kertészetekben palántáit, egészen őszig virágoznak, de enyhe teleken télen is akad rajta néhány virág. A fajták között csak teltvirágúak találhatók.
 • Dianthus plumarius – tollas szegfű. Évelő szegfű, hajtásaival és leveleivel sűrűn takarja a talajt. Kedvelt sziklakerti növény, virágai illatosak és többnyire teltek, rózsaszínek vagy fehérek. Május-júniusban a virágok ellepik a növényt. Virágzás után érdemes alaposan visszavágni.
 • Dianthus barbatus – törökszegfű. Kétnyári növény, ideális vágott virág. Virágai teltek, félteltek, egyszerűek lehetnek, április-májusban nyílnak. A virágzatban folyamatosan nyílnak ki a több napig virító virágok. Pasztell vagy élénk rózsaszín, lila, fehér, többszínű lehet. Az újabb fajták alacsonyak, legfeljebb 30 cm magasak. Virágzás után elszórja magvait, nyáron kikelnek és sikeres telelés után a következő évben az új növények virágoznak újra. Néha rövid ideig évelhet is, de nem ez a jellemző.
 • Dianthus deltoidea – réti szegfű. Kifejezetten alacsony, főleg sziklakerti növény. Virágai aprók, illattalanok, leggyakrabban rózsaszínek. Dúsan virágzik és a levélzete is dús. Hazánkban védett növény, de sok kertészeti változata van.
 • Silene caroliniana var. wherryi ’Short and Sweet’. Rózsaszín, nagyobb virágú évelő. Tavasszal hosszan virágzik, különösen, ha hidegebb időjárás van. Lapos, alacsony növekedésű, nagyon jó sziklakerti növény.
 • Silene uniflora. Fehér, egyszerű virágú évelő növény. Tavasszal virágzik. Laposan és sűrűn növekszik. Jó méhlegelő. A hangyák kedvelik magjait, így elhordják a kertben és többfelé is megjelenhet. A hazánkban réteken látható fehér mécsvirághoz (Melandrium album) nagyon hasonlít, csak sokkal alacsonyabb növény. Gyakran nyáron virágzik.

Amennyiben ugyanilyen színes keret szeretnél, nézd meg a mediterrán kertek oldalunkat!

Melyik kerti szegfűt válasszam? Tovább
A könnyen tartható lepkeorchidea

A könnyen tartható lepkeorchidea

A Phalaenopsis hibridek, a lepkeorchideák. A lepkeorchideákat a már régóta tartó nemesítésüknek köszönhetően az egyik legismertebb, hosszú évekig díszítő orchideák között tartjuk számon. A növények télen kezdenek el virágozni. a virágzati szár felfelé törő, de a sok virág súlya alatt csüngővé vagy íveltté válhat, gyakran elágazódik. A virágok jellegzetesen telt formájúak, általában több színűek vagy egy szín árnyalatiban pompáznak.

orchidea.jpg

Az újabb fajták között a petyegtetett, foltos szirmúak találhatók meg, és elég sok fajtája illatos is. A virágzatok hosszan díszítenek, vannak fajtái, melyek akár fél évig is virágozhatnak. A leveleik hosszúak, jellemzően maga a levélzet bár szélesen elterül, nem sok helyet foglal. Léteznek kis termetűek (virágzásban 20cm) és nagyok is (virágzásban 100cm).

Következzen 8 tipp, ami a tartásukat megkönnyíti:

 1. Kifejezetten orchidea-földbe ültessük őket. Ez egy nagyon levegős, szinte csak kéregből álló keverék.
 2. A cserepeket tegyük lehetőleg orchidea-kaspókba, mert ezeken alul van egy perem, amin felfekszenek a cserepek és az alá folyhat a felesleges öntözővíz. A lepkeorchidea nagyon érzékeny a pangó vízre, ezért ez nagyon praktikus és esztétikus megoldás.
 3. Az öntözésükre két módszer a legjobb. Lehet őket óvatosan, kevés vízzel felülről átöntözni úgy, hogy a tő körül az egész földfelszínre juttassunk vizet. A másik, alaposabb módszer, ha a növényeket alámerítjük bőséges vízben (pl. egy lavórban) addig, amíg levegőbuborékok szállnak fel. Ezután engedjük teljesen kifolyni a vizet a cserepekből és visszatehetjük őket a kaspójukba. A víz mindkét esetben legyen szobahőmérsékletű. Nem szabad nagyon gyakran öntözni őket, nyáron is legfeljebb kétszer, vagy inkább egyszer áztassuk meg őket.
 4. Átültetésük néhány évente történjen, erre a legjobb időpont a nyár vége.
 5. Az átültetéskor ne sérüljenek a gyökerei. Finoman ki kell rázni a régi földet a gyökereik közül, majd óvatosan egy kicsit nagyobb, ha lehet átlátszó cserépbe ültessük el őket úgy, hogy ne mozogjanak a tövek benne.
 6. A lepkeorchideát a levelek fejlődésekor és virágzáskor szabad tápoldatozni, lehetőleg a neki megfelelő orchidea-tápoldattal. Semmiképpen sem szabad sűrűbben, mint ahogyan a tápoldat leírása jelzi!
 7. Nem kell megijedni, ha az újonnan fejlődő gyökerek az ültetőközeg felszínén növekszik, vagy akár le is csüng a cserép mellett, nem kell bevezetni őket a cserepükbe. A virágzati szárakat csak a teljes elvirágzás, vagy elsárgulásuk után vágjuk le a leveleknél. Virágzáskor érdemes a cserepek tetejére egy-egy nehezebb kavicsot helyeznünk, hogy ne dőljenek fel a virágzat súlya alatt.
 8. Amennyiben a virágzati száron sarjak jelennek meg, addig ne távolítsuk és ültessük el őket, amíg rajtuk nem fejlődik ki kb. 10 cm hosszú gyökér.A fagyveszély múlta után a kertben árnyékos helyen jól nyaraltathatók. Ha éjjel a hőmérséklet 10 °C alá esik, vigyük be őket! Szobában az egyenletes, de nem túl meleget szeretik (18-20 °C). Szobában is félárnyékos, tűző naptól védett helyen neveljük őket!

További érdekes cikkeket itt olvashatsz: https://www.kertelunk.hu/a47-Kertépítési_tanácsok.html

A könnyen tartható lepkeorchidea Tovább
Ősszel és télen ehető termésű fák és cserjék

Ősszel és télen ehető termésű fák és cserjék

Ősszel sokféle gyümölcs érik, ami közül választhatunk. Az almák, a körték nagy része, a szilvák, a szőlők és a késői őszibarackok mellett néhány dísznövénynek ültetett fásszárú növény termése is gazdagítja kínálatot. Sokunknál szempont, hogy ne csak díszítsen a növény, hanem valamely része hasznosítható is legyen, így következzenek olyan dísznövények, amelynek termése ehető és finom csemege.

 

Nyugati és keleti ostorfa (Celtis occidentalis és C. orientalis). Ezeket a fatermetű növényeket nagyon jó várostűrőként tartják számon. A nyugati ostorfa terjedt el előbb Európában a városokban. Ennek a fajnak erősen csüngő hajtásrendszere van, amely miatt gyakran metszeni is szokták, hogy ne akadályozza az alatta folyó gyalogos vagy gépjármű-forgalmat. A keleti ostorfát később kezdték el ültetni kontinensünkön. Mindkettőnek kerek, kicsi (a keletinek nagyobb), barna termése van. A nagy mag körül édes, datolyára emlékeztető termésburok van. A keleti ostorfa termése nem annyira édes, mint a nyugatié. A terméseket a madarak csak későn, tél vége felé fogyasztják, így egész télen lehet a terméseket nassolni.

ostorfa.jpg

 

Naspolya (Mespilus domestica). Régi kedvelt dísz- és gyümölcstermő, kisebb méretű bokor vagy fa. Talán ma nem olyan divatos és közkeletű az ültetése. Levele nagyobb, bőrszerű. A virágai fehérek és nagyok, szépen díszítik a tetszetős formájú bokrot. A termése ősszel érik be, és igazán a fagyok beálltával lesz finom édes. A termés barna, szőrös héja van, de belül a magvakat édes, szotyós körtére emlékeztető, érette puha terméshús veszi körül. Aki az ízvilágát szereti, alig várja az őszt, hogy ehesse újra! naspolya.jpg

 

Szelídgesztenye (Castanea sativa). A szelídgesztenye a hideg esték sütött, meleg csemegéje vagy hideg krémek, levesek és édességek ízesítője. Újabban a gesztenyelisztet újra népszerűsítik a gabonamentes diétában is. Fája nagyra nő, levelei tetszetősek, hosszúkásak és fényesek. A termése szúrós héjban fejlődik, benne egy vagy több kemény héjú mag van. A héját a virágkötészet, a magban lévő embriót pedig a cukrászat használja fel. A növény a nedvesebb, védettebb élőhelyeket szereti, az öntözést meghálálja.

szelidgesztenye.jpg

 

Törökmogyoró (Corylus colurna). Ma is kedvelt, egészséges és nagyra növekvő parkfa. Közepes termetű, a kérge világos és szépen tagolt. A levelei kerekdedek és nagyok, mutatósak. A termése erősen tagolt és nagy kupacsokban érik, barna. A makkok 1-1,5 cm-ek, főleg pörkölve aromásak, de nyersen is finomak. A földimogyoróhoz képest krémesebb és enyhébb az íze.

torokmogyoro.jpg 

Kapcsolódó cikkek:
https://www.kertelunk.hu/oszi-gyumolcsok-es-szuretelesuk.html
https://www.kertelunk.hu/gyumolcsfak-ultetese.html
https://www.kertelunk.hu/ultessunk-eheto-gyumolcsoket.html

Ősszel és télen ehető termésű fák és cserjék Tovább
6 gyorsan fejlődő, jól takaró növény

6 gyorsan fejlődő, jól takaró növény

Gyakori kérdés, hogy olyan növényekre lenne szükség, amelyek gyorsan fejlődnek és nagy levélzetük van. Az árusított növények között viszonylag kevés, az ilyen kívánalmaknak megfelelő, könnyen tartható növény. Őket többnyire kerítés mellé keresik, hogy a belátást legalább nyárra és őszre megakadályozzák. A következőkben jól bevált, könnyen tartható növényeket mutatunk be.

 

kerti-kanna.jpg

Canna indica – kerti kánna. Nagy gumókat fejlesztő növény. Gyorsan és nagyra fejlődik, évről évre egyre nagyon több hajtást nevel. Fagyérzékeny, ezért ősszel fel kell szedni töveit, a 20-cm-re visszavágott szárakat a gumókkal pincében könnyen átteleltethetjük. A növény levelei nagyok, trópusi hangulatúak. Nyáron virágzik, legtöbbször piros színűek virágai. Vízigényes növény.

 

hajnalka.jpg

Ipomoea purpurea – hajnalka. Egynyári növény, mely csavarodva kúszó hajtásokat nevel. Akár 3-4 m magasra is felfut, támaszték mellett. Nagy, 6-15 cm átmérőjű tölcséres virágai reggel nyílnak, a melegben becsukódnak, egy napig élnek. Sok virágot és levelet nevelnek tövei. Vízigényes. Évente újra veti magát.

 

olasznad.jpg

Arundo donax – olasznád. Évelő növény. Hajtásai akár 3-4 m magasra is növekedhetnek, de télen a föld színéig visszafagynak. Fehértarka levelű, kicsit zömökebb fajtája is van. Nem minden évben virágzik, virágzata a nádéra emlékeztet. Talajban nem válogat, az idősebb növények nem igényelnek különösebb gondoskodást.

 

torokmalyva.jpg

Hibiscus syriacus – törökmályva. Kisebb fa vagy cserje-termetű növény. Gyorsan növekszik. A metszést jól tűri. A fiatal, az éves hajtásokon nyílik nyártól őszig, ezért érdemes is metszeni, mert annál több új hajtást fejleszt. Léteznek teltvirágú fajtái, melyek ugyancsak bőven virágoznak. Talajában nem válogat. Ha jól érzi magát, magvai kikelnek, és művelt területeken gyomosíthat.

 

sisakvirag.jpg

Aconitum charmichaelii – őszi sisakvirág. A sisakvirágok közül hazánkban az egyik legellenállóbb növény. Erős gyökérzete van, könnyen erősödnek tövei. Szárai gyorsan növekednek, a magas fajták embermagasságúra növekednek, de télen visszafagynak. Ősszel nagyon szép, liláskék, különleges formájú virágai nagy virágzatba rendeződnek. Termései szárazvirágnak alkalmasak. Szereti a kötöttebb talajokat.

 

japanfu.jpg

Mlscanthus sinensis – japánfű, virágfű. A díszfüvek közül hazánkban a leggyakrabban ültetett növény. A fajták között sokféle méretű, levélszínű van, melyekből kedvünkre választhatunk. Nem minden fajta virágzik Magyarországon, Könnyen termeszthető, hálás dísznövény. Nagy levéltömegével szép szoliter vagy takaró növény. A levelek télen elpusztulnak, tavasszal az újabb levélfejlesztés előtt 20 cm-re érdemes őket visszavágni és az elpusztult leveleket komposztálóba vinni.

További hasznos tanácsokat a kertelunk.hu oldalukon találsz!

6 gyorsan fejlődő, jól takaró növény Tovább
7 évelő növény, ami elhozza a tavaszt a kertbe

7 évelő növény, ami elhozza a tavaszt a kertbe

Az alábbiakban olyan növényeket szeretnénk bemutatni, amelyeket könnyen beszerezhetünk, és korai virágzásukkal színt csalnak a kertbe. A legtöbb közülük általánosan, virágboltban vagy garden centerekben is megkapható, könnyen gondozható növény.

Kankalin

A március-áprilisi időszakban kapható virág. Többféle színben kapható. A növény évelő, félárnyékos helyen minden évben biztosan virágzik. Alacsony, így a gyep mellé közvetlenül ültetendő. A virágok színe a következő években is ugyanolyan lesz, mint megvételkor, de a virágok mérete lecsökken.

Hunyor

hunyor.jpg

Sok faja és fajtája kapható. Az egyik legkorábban virágzó növény. Nemcsak virágai, hanem a később képződő termései is mutatósak. Termesztése fénykorát éli, ősztől tavaszig folyamatosan kapható a kereskedésekben. A félárnyékos helyeket, nedves és tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Erika

Az erikák és hangák eladási időszaka ősszel kezdődik. Virágzásuk egészen nyár elejéig kitarthat, így rózsaszín-fehér apró virágaiknak tömege szépen színesíti a kertet tavasszal is. Enyhén savanyú talajt igényelnek. Nedves kertrészletben, félárnyékos-árnyékos helyen díszítenek a legszebben. A kifejlett cserjék akár fél-egy méteres magasságúak is lehetnek.

Bőrlevél

borlevel_1.jpg

Régóta ültetett évelő növényünk. Rózsaszín virágai akár már március elején is virágozhatnak. Levelei nagyok, látványosak, télen be is vörösödhetnek. A szárak elterülnek a föld színén, leveleivel takarja talaját. Hálás kerti évelő virágunk.

 

Nefelejcs

A növény kétnyári, palántáját ősszel a helyére ültethetjük a kertben. Utánozhatatlan kék virágszőnyeget varázsol a kertbe. Évelő változata később virágzik, hasonlóan szép kék virágokat fejleszt.

Százszorszép

A növény nemesített változatai telt- és féltelt virágúak is lehetnek. A fehér, rózsaszín és piros színek akár egyszerre is jelentkezhetnek egy virágzaton belül. Nyár elejéig biztosan virágoznak, az egyes fajták már ősszel is hoznak virágokat. A növények elszórják magvaikat, de a következő években egyre egyszerűbb felépítésű és kisebb virágzatokat nevelnek az utódai.

Japánbirs

japanbirs.jpg

A japánbirs a téli jázmin után virágzik, koratavasszal. A fajtái különböző magasságúak lehetnek, léteznek már kifejezetten alacsony, elterülő fajtái is. A fejlődő virágok rózsaszín, fehér, piros, vörös, barack-rózsaszínűek lehetnek, léteznek telt fajták is. Nagyon hálás cserje, a magasabb változatok gyakorlatilag bárhová ültethetők, amennyiben elférnek a kertben.

Itt olvashatsz bővebben arról, milyen teendők vannak tavasszal a kertedben.

7 évelő növény, ami elhozza a tavaszt a kertbe Tovább
Virágzó növények télen – nem csak a kertben

Virágzó növények télen – nem csak a kertben

Télen a hó fehérsége, a télizöld növények komor zöldje és az egyébként is fényszegény időszak ellenére szeretnénk egy kis színt látni a kertben vagy a teraszon. A következőkben olyan télen is virágzó növényeket soroltunk fel, amelyek nem csak a kertben mutatnak jól, hanem akár edényes tartásban a balkonon vagy ablakban is átvészelik a téli időszakot.

 

hunyor.jpg

Helleborus sp. – hunyor fajok. Évelő növények, melyek 15-70 cm magasra is megnőhetnek. A kertészeti fajták között kifejezetten tömötten növekvő, akár teltvirágú fajták közül is választhatunk. A virágok színe fehér, rózsaszín, lila is lehet, gyakran a sziromok töve más színnel petyegtetett. Már januártól is virágozhat, termése érés közben és beérve is mutatós.

 

erika.jpg

Erica sp. – erika fajok. Az erikák ősszel kezdik meg virágzásukat és tavasszal fejezik be, kifejezetten hidegtűrő növények. A virágok színe fehér, rózsaszín és lilás lehet. Érdekes a virágzó hajtások alakja, más növényhez nehezen hasonlítható, különleges. Enyhén savanyú talajokat kedvelik. A csarab (Calluna sp.) az erikához hasonló megjelenésű és igényű növény, de magasabbra fejlődik.

 

arvacska.jpg

Viola wittrockiana – árvácska. Az árvácskák szeptember-októberben elültetve jó télállóak és ősztől nyár elejéig virágoznak. Szinte az összes színben kaphatók, féltelt jellegű, hullámos szirmú fajtái is léteznek. A nagyvirágú fajhoz képest kisebb virágú, de nagyon sokat virágoznak a szarvacskás árvácska fajtái (Viola cornuta).

 

borlevel.jpg

Bergenia crassifolia – vaskoslevelű bőrlevél. A bőrlevél bár nem kistermetű növény, több évig jól fejlődik ugyanabban az edényben. Utána töve osztható és így szaporíthatjuk is. A levelei nagyok, mutatósak. Koratavasszal és gyakran már februárban is virágzik. Rózsaszín virágja van, melyek virágzatban fejlődnek a hajtáscsúcsokon.

 

boglarka.jpg

Ranunculus ficaria – salátaboglárka. Először vese alakú, fényeszöld levelei fejlődnek, majd kora tavasztól ontja a világító sárga virágait. Pici termetű növény, kertben ha jól érzi magát, szinte gyepet alkotnak a növények. Ezt a növényt ha egyszer elültettük, utána gyakorlatilag irthatatlan. Apró gumókat fejleszt, melyek ásásnál, talajforgatásnál tovább terjesztik a növényt.

 

teltemeto.jpg

Eranthis hyemalis – téltemető. A téltemető az egyik legkorában virágzó gumós növény, Hazánkban is honos növény. Világító sárga virágai legkésőbb március elején fejlődnek ki. Alacsony növény, kisebb méretű ládákban is jól mutat.

Virágzó növények télen – nem csak a kertben Tovább
Őszi termésükkel díszítő fák és cserjék

Őszi termésükkel díszítő fák és cserjék

Hazánkban az ősz a színváltások évszaka: az évelők, cserjék és fák levélszíne megváltozik. Sárga, narancs, barna és vörös színűvé változnak a növények levelei. A nagy színpompa mellett a növények termést is nevelnek többnyire. Nem minden termés látványos, de van, amelyik színével vagy tömegével feltűnő díszt ad a növénynek. A következőkben kilenc növényt sorolunk fel, amelyek feltűnő díszt biztosítanak terméseikkel is.

 

Gleditsia triacanthos ’Inermis’ – lepényfa. A lepényfa 7-10 m magas fává fejlődik. Az alapfajon nagy, akár többszörösen elágazódó tövisek fejlődnek, amelyek bár mutatósak, igen keménye is – balesetveszélyesek lehetnek. A fákon őszre kezdetben zöld, majd bebarnuló, nagy hüvelytermések fejlődnek. A fán tömegesen fejlődnek a termések, és a levelek lehullása után is díszítik a fák.

lepenyfa.jpg

 

Koelreuteria paniculata – csörgőfa. A fa kisebb méretű, nagyjából gömb alakú, kb. 4-5 m magas. Nyár elején tömegesen neveli sárga virágait, amelyek elágazódó virágzatba rendeződnek. Őszre a növényeken kezdetben zöld, majd barnára színeződő felfújt, paprikatermésre emlékeztető száraz termések fejlődnek.

 

Callicarpa bodinieri ’Profusion’ – lilabogyó. A növény kissé fagyérzékeny, a tavaszi fagyok vagy a téli nagy hideg károsíthatja. A virágai kevésbé látványosak, aprók. A termések lilára színeződnek, csoportokba rendeződnek a kétéves szárakon. Október-novemberig a termések megtartják a színüket, utána fakulnak.

lilabogyo.jpg

 

Ligustrum ovalifolium – széleslevelű fagyal. A télizöld növény májusban virágzik, illatos. A nyírt növények nem virágoznak és így termést sem fejlesztenek, mivel az egyéves hajtásvégeken neveli a virágzatokat. A termések fekete színűre érnek, nem hullanak. Féléretten jól szárítható is.

 

Pinus wallichiana – kínai selyemfenyő. A fenyőféléknek nincs termése, hanem a virágzatokból fejlődő tobozok díszítik a növényeket. A selyemfenyőnek hosszú, viszonylag laza, látványos tobozai fejlődnek. A 10-15 m magas fán is jól érvényesülnek a tobozai.

kinai-selyemfenyo.jpg

 

Crataegus leavigatus ’Paul’s Scarlet’ – egybibéjű galagonya. A teltvirágú, rózsaszín virágú fajtának ősszel piros, tartósan színes termései fejlődnek. A magastörzsre oltott növény 3-5 m magasságúra növekedhet.

 

Pyracantha coccinea – tűztövis. A többnyire sövénynek ültetett növényen sárga, narancs vagy pirosas bogyók fejlődnek tömegesen. A termések a színüket október-novemberig biztosan megtartják. A nyírt növényeken is fejlődnek bogyók, mert a többéves szárakon virágzik a növény. Metszés nélkül a bokor 3-4 m magasra növekszik.

 

Maclura pomifera – narancseper. Ez a fa nagy leveleivel, szép, félgömb alakú formájával is mutatós. A zöld, súlyos, kemény termések őszre érnek be, lehullva sem törnek össze. Általában a fa alját díszítik, mivel lombhullás előtt hullanak le.

narancseper.jpg

 

Parthenocissus quinquefolia – vadszőlő. A tenyeresen összetett levelű vadszőlőt többnyire házfalak, kerítések befuttatására ültetjük. A termései a nemes szőlőkhöz hasonlóan őszre érnek be, piros száron sok pici kék bogyó fejlődik, ami október végéig-novemberig a pirosló levelek mellett és a lombhullás után is díszíti a növényeket.

 

Az őszi kert hangulatát meghatározó mindezen növények bemutatása mellett röviden szólni érdemes az ősz által megkívánt kerti teendőkről is, melyek közül a legfontosabbak – a teljesség igénye nélkül - a következők:

 • az ágyások rendbetétele, elpusztult hajtások lemetszése - a talaj feljavítása komposzttal
 • öntözőrendszer téliesítése, a kerti csapok víztelenítése
 • a gyepfelületre hulló falevelek összegereblézése
 • a gyep tápozása "pre winter" típusú műtrágyával
 • oszlopos formájú örökzöldek összekötözése a hó előtt
 • a virághagymák kiásást követő teleltetése
 • fagyérzékeny növények teleltetése fagymentes helyen

 

És végül ha új kertre vágyunk ne feledjük: az őszi évszak nem csupán a meglévő kert színeiben való gyönyörködésre, a meglévő kert fentiek szerinti ápolására, hanem az új kertek építésére is kiváló időszak, hiszen mind a növénytelepítéshez, mind a füvesítéshez kedvezőek a feltételek ilyenkor (egészen a fagyok beálltáig).

Itt írunk a további teendőkről:

http://kertelunk.hu/kertepito-kalendarium-osz.html

Őszi termésükkel díszítő fák és cserjék Tovább
Fenntartható növényágyás-trend

Fenntartható növényágyás-trend

Az utóbbi évek egyik fő törekvése nem csak Magyarországon, hanem az egész világon, a fenntartható gazdaság, és ezen belül a fenntartható közfelületek kialakítása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közösségi zöldfelületeket olyan növényekkel ültetik be, amik egyrészt viszonylag kevés gondozást igényelnek, másrészt jól fedik a talajt, védik azt és így zárt növényágyások jöhetnek létre. Természetesen az első évben ezeket a növényeket is még fokozottabban kell ápolni ahhoz, hogy megfelelően begyökeresedjenek, de a következő években ez egyre kisebb mértékűvé válik.

Magyarországon az ilyen növényeknek a helyi klímának kell megfelelniük. Az egynyári növényfelületeket általában kisebbre tervezik, mert ezeket minden évben újra kell ültetni. Magyar nemesítésű egynyári fajták állnak rendelkezésre, amik bizonyítottak már az elmúlt években, évtizedekben, hogy megfelelő díszfelületet tudnak képezni. A legtöbb könnyen fenntartható és ár-érték arányban kedvező növény az évelők közül kerülhet ki: tavasztól őszig a színes virágzó felületeket lágyszárú évelő növényekkel tudják megvalósítani.

zsalya.jpg

Az évelő növényeknél természetesen jó, ha a növények levelei is díszítenek, valamint a habitusuk, formájuk is szép. A nemesítéseknek köszönhetően egyre több fajta közül lehet választani, amik minden követelménynek megfelelnek. A nyári szárazságtűrés, a változékony időjárásnak való ellenállóság, a téltűrés, és gyakran az utak sózásából adódó plusz stressz-tűrés is követelmény, hogy egy faj fajtája alkalmas legyen.

A mostani magyar kiültetésekben ennek megfelelően többféle fűféle kerül. Az évelő kúpvirágok (legtöbbször a Rudbeckia fulgida fajtái) nyáron sárga foltot biztosítanak virágzataikkal. A kék sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) is sokáig virágzik, ráadásul érintésre erősen aromás illatú. A macskamenta (Nepeta fassenii) szürkés leveleivel és kék virágaival díszít. Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) elsősorban színes: sárgatarka, ezüstszürke, lilás vagy fehér-rózsaszín-zöld leveleivel nagy foltokban díszít.

borostyan.jpg

Árnyékos helyeken a mindent tűrő borostyán (Hedera), a szagos gólyaorr (Geranium macrorrhyzum), az örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinoides), az árnyékliliomok (Hosta), a kövérke (Pachysandra terminalis) képes nagyobb, összefüggő felületeket kevés gondozással elfedni.

Fenntartható növényágyás-trend Tovább
Ültessünk dézsás növényeket a teraszra!

Ültessünk dézsás növényeket a teraszra!

Szinte mindenhol, ahol terasz tartozik a házhoz, láthatunk különféle színű leandereket virágozni nyáron. A dézsákban nem csak ez a növény mutat szépen, hanem sokféle növény közül választhatunk, amelyek talán kicsit különlegesebbek és új színt visznek a teraszra. A dézsás növények jól fejlődéséhez szükséges a gazdag tápozás, a rendszeres és gazdag öntözés, és évenként a talaj frissítése a dézsában – idősebb növényeknél a dézsa tetején. A felsorolt növények kiválóan mutatnak a mediterrán kertek teraszain, de más stílusú kertekben is alkalmazhatók.

 

1. ólomcserje (Plumbago auriculata)

Ez az „ólomkék” virágszínű, kissé tövises cserje nyár elejétől szeptember végéig virágzik. Valóban kék színűek a virágok, ami önmagában is ritka. Tavasszal érdemes megmetszeni. A gyakori tápoldatozást meghálálja.

olomcserje.jpg

 

2. szobakomló (Justitia brandegeana)

A szobakomló virágzatai a komlóéhoz hasonlóak, nagyok és barna-vöröses-narancs-sárga színűek, a hajtások végén virágoznak nyár elejétől a fagyokig. A teleltetőben is képes virágozni. Teleltetését hűvös, világos helyen kell megoldani.

szobakomlo.jpg

 

3. Washington-pálma (Washingtoniana sp.)

Ennek a pálmának nagy, legyezőszerűen hasogatott levelei vannak. Gyorsan növekszik. A teraszon a szél miatt a nagyobb növényeket érdemes rögzíteni. Mérete miatt nagy légterű teleltető-helyiségre van szüksége.

washington-palma.jpg 

4. feketecsalán (Perilla frutescens)

Egynyári dísz- és gyógynövény. Gyorsan növekszik, levelei többnyire lilák, szinte fekete színűek. Virágai picik, virágzatba rendeződnek a lombja felett. Többesével érdemes ültetni.

feketecsalan.jpg 

5. lila pletyka (Tradescantia pallida ’Purpurea’)

A szobanövények között is akadnak olyanok, melyek jól mutatnak és nagyra nőnek dézsában is. A lila pletyka egy nyár alatt óriási méretűvé válhat napos helyen. Sűrűn növekszik, és gazdagon omlik le az edény fala mellett.

lila-pletyka.jpg 

6. sétányrózsa (Lantana camara)

Régi idők újra felfedezett növénye a sétányrózsa. A növény citromos illatú, fásodó bokor. Egészen fagyokig ontja a fehér, rózsaszín, sárga, piros, narancs vagy sárga színű virágait.

setanyrozsa.jpg 

7. tarka levelű selyemmályva (Abutilon pictum ’Thompsonii’)

Ugyancsak régi idők növénye. Nagy méreteket képes elérni. Levelei puhán szőrözöttek, sárga-tarkázottak. Kevés virágot is nevel, amelyek rendszerint rózsaszínes-sárgák és harang alakúak. Félárnyékba való, gyorsan növekvő cserje.

selyemmalyva.jpg

 

8. brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi)

Az utóbbi évek slágernövénye. Kúszó növény, támasztékot igényel. A virágai nagyok, lehetnek rózsaszínek, lilásak, vörösek és fehérek. Napos, meleg helyen sokat virágzik.

tolcserjazmin.jpg

 

9. angyaltrombita (Brugmansia sp.)

Az angyaltrombita kifejezetten vízigényes növény. Nyár közepétől neveli nagyméretű, erősen illatos virágait. A virágok színe lehet fehér, rózsaszín és sárga. Kaphatók teltvirágúak is. Nagyméretű növény, gazdagon tápoldatozzuk!

angyaltrombita.jpg 

+1. étkezési paprika (Capsicum sp.)

Aki egy kis különlegességre vágyik, bátran termeszthet különleges színű, formájú paprikákat is a teraszon. A paprikák a tápanyagban gazdag, könnyen melegedő talajokat szeretik – éppen ezért dézsában kiválóan növekednek és teremnek is. A habanero paprikák, a színes chili-paprikák és az új nemesítésű, színesre érő étkezési paprikák (pl. Nubex-fajták) szép dísznövények is.

paprika.jpg

 

Ültessünk dézsás növényeket a teraszra! Tovább
A luc- és normann fenyőn túl

A luc- és normann fenyőn túl

Karácsonyra szinte minden lakásba vásárolnak fenyőfát. Persze újabban az élőhöz szinte megtévesztésül hasonlító műfenyőknek is nagy keletje van. A „szokásos”, mindig kapható karácsonyfának szánt fajták között a legnépszerűbb a Normann-fenyő, amely nem hullik, nem szúr, viszont kevésbé illatos. A második kedvenc a hagyományos lucfenyő, melynek bár kellően illatosak a levelei, viszont sajnos erőteljesen hullanak is. Ma már kevésbé kedvelt az ezüstfenyő, illetve a feketefenyő.

A fenyőkre azonban nem csupán karácsonyfaként tekinthetünk, hiszen sokféle fenyőt ültethetünk a kertünkbe is. Az alábbi összeállításban talán kevésbé ismert fenyőféléket mutatunk be.

nutka-ciprus.jpg

Chamaecyparis nootkatensis – nutka-ciprus. Leggyakrabban az oltott, ’Pendula’ fajtáját ültetik. A pikkelylevelek színe sötétzöld. A fajta fő ágai szinte vízszintesen növekednek, enyhén felálló véggel. A növény Észak-Amerikából származik, nagyon ellenálló faj. Nagy méretű növény, 0-25 m magasra is megnő. A telet nagyon jól viseli, a havat célszerű lerázni a fáról. Egyedül nedvességigénye magas, célszerű öntözni.

Araucaria araucana – chilei fenyő. Dél-Amerikából származó fenyőféle, amely egyben Chile nemzeti fája is. Rendkívül karakteres a megjelenése, ami felépítéséből adódik. A hajtásokon körben helyezkednek el nagyméretű, háromszögre emlékeztető levelei. Lassú növekedésű növény, és kétlaki. Hazánkban csak 5-10 m magasra nő meg. Közepes víz és tápanyagigényű. Szereti a párás helyeket, illetve szárazságban az öntözést meghálálja. A savanyú talajú területek kedvezőbbek ültetéséhez. Védett helyet igényel, erős fagyokban elpusztulhat.

sarkanyfenyo.jpg

Wollemia nobilis – sárkányfenyő. A sárkányfenyő az egyik legújabb felfedezett fenyőféle, 1994-ben Kelet-Ausztráliában fedezték fel. Igazi élő kövület, nemzetségének egyetlen faja, mint ahogyan Gingko biloba is. Érdekes, kúpos alakja van, a fő hajtások hosszan csüngenek le a törzs mellett. A levelek hosszúak, kétoldalt fésűsen helyezkednek el a hajtásokon. Hazánkban cserepes növényként tartható, egyenlőre csak külföldről rendelhetők példányai.

Abies cephalonica – görög jegenyefenyő. A Nordmann-fenyőre hasonlító jegenyefenyő. Az egyik fő különbség, hogy levelei merevek és kemények, hegyben végződnek – így szúrnak is. Ez a fenyő is magasra nő, 20-25 m az átlagmagassága kifejlett korban. Ágrendszere sűrű. Hazánkban ritkábban kapható. A szennyezett levegőt és a tartós szárazságot nem viseli, a rendszeres öntözést meghálálja.

europai-ciprus.jpg

Cupressus sempervirens – európai ciprus. Elsősorban a mediterrán országokból ismert fenyőféle. Azt már kevesen tudják, hogy Kis-Ázsiából az Ókorban telepítették a mai Olaszország területére és kivadult. A mediterrán tájak jellegzetes, többé-kevésbé oszlopos alakú örökzöld fája. Hazánkban csak védett, száraz területeken telel biztonsággal.

A luc- és normann fenyőn túl Tovább